Hand- en polsklachten

Anatomie van de hand / pols
De hand bestaat uit een groot aantal beenderen, spieren, pezen en ligamenten die een zeer ruime beweeglijkheid toelaten en een relatief grote kracht kunnen ontwikkelen.
 
Er zijn drie soorten beenderen in de hand:

De phalangen: er zijn er 14 in totaal, deze beentjes worden gevonden in de vingers zelf. Iedere vinger heeft er drie: het proximale, mediale en het distale. De duim echter heeft er maar twee.
De metacarpalen: daarvan zijn er vijf, ze vormen de middenhand
De carpale beenderen: dat zijn de 8 beentjes die de pols vormen. Deze beentjes staan langs de ene zijde in verbinding met de metacarpalen en aan de andere kant met de onderarmbeenderen, de radius en de ulna.

Klachten bij het fietsen van de hand en pols

Gevoelloze handen tijdens het fietsen is een vaak voorkomende klacht, zeker bij de minder getrainde fietsers. De oorzaak ligt vooral een het langdurig aanhouden van een en dezelfde houding op het stuur. Regelmatig verplaatsen van de handen in een andere positie op het stuur en racehandschoenen met polstering kunnen dit voorkomen. Hand- en pols klachten worden ook vaak veroorzaakt door een verkeerde instelling van het stuur. Een instelling van het stuur zorgt ervoor dat pols en hand in één lijn komen te liggen. Als het hoogteverschil tussen zadel en stuur te groot is, steunt er relatief veel lichaamsgewicht op hand en pols. Ook zullen de ellebogen bijna of geheel gestrekt worden wat tot gevolg heeft de fietser minder goed de klappen van het voorwiel kan opvangen. Een hoek van ±120 graden tussen onder- en bovenarm blijkt zowel voldoende demping voor het bovenlichaam te waarborgen, als ook voldoende comfort te geven.